To Håndsøkse/hugge redskab sjælsø 7 11 09
Dybt nede i en lavning,på en mark i nærheden af Sjælsø -angiveligt resterne af en gammel mose - stak et lille hjørne flot patineret flint op, så ikke ud af meget men selvfølgelig måtte jeg ha fat i det (ikke mange stumper flint der ikke blir vendt ;-) )
det lille hjørne blev lige pludselig ret stort og Tungt! ---- troede først det var resterne af en gammel blok jeg havde fået fat i men da jeg skravede det værste mudder af så stykket lidt for planlagt ud , og havde resterne af skær i den smalleste ende,
desværre havde ploven i nyere tid krævet sit offer en stor del af skæret var knust men ikke mere end at form og anvendelse utvetydigt peger på anvendelse som hugge/skære redskab fra den tidlige del af scalaen, patina fundsted og grovheden taget i betragtning
lurede længe på hvordan redskabet havde været anvendt da jeg var kommet hjem og fået skyllet mudder og jord af, og så den finere forgivende hugning, stykket virkede alt for tungt til enhåndsbrug, det var først da jeg tog fat i stykket med begge hænder at det lige pludselig virkede fuldstændig logisk at det var hvad stenen var
designet til - kraftig hug med to hænder, hvad der så sku hugges i er så en anden sag, måske store lunser mammut kød, efter jagten.
Har været et effektivt kløveredskab dengang splinterne blev huggede fra blokken stykket blev formet og skæret var skarpt som en ragekniv.
typemæssig er tohånds hånd øksen unik, jeg har pt ikke kendskab til andre fund af samme karekter herhjemme, dejligt og en behagelig tanke at vi stadig kan blive overraskede over vores oldfædres alsidige og praktiske brug af flinten.
Datering af øksen er en sværre sag! grovhed, dybtgående netmønster af frost krakkeleringer vidner om extrem kulde påvirkning , patina ,fundsted og så det faktum at det er et hånd redskab - peger stærkt bagud mod de tidlige kulturer men hvor tidligt kan vi kun gisne om men ihvertfald på den rigtige side af 13000 f.Kr !
(lignende svære skære/huggeredskaber kendes fra tidlige kulturer både i europa og nordamerika)
de dybliggende frost mamoreringer, (ar efter extrem kuldepåvirkning)
Skæret på øksen.