jan tarnowski <jantarnowski@yahoo.dk>
Hej Keld
Jeg har tidligere sendt dig et par mails angående et markfund på Langeland og et par andre flinte fund fra kræmmermarkeder.
Nu har jeg endnu engang brug for din ekspertise:-)
Jeg kom forbi et marked ved Kongens Nytorv igår med min datter. Her var der en bod hvor der på et bord lå to sten. Den ene var tydligt en flintøkse af normal størrelse ca 15-18 cm. Mens den anden sten så meget voldsom ud. Grov i overfladen, massiv men havde formen til at kunne være en slags "dobbelt" Håndøkse.
Ejeren fortalte mig at han havde fået begge økser af en landmand fra Næstved. Denne landmand havde pløjet sin mark da begge sten pludselig kom frem fra markens dybere lag. Fundet er fra 2010-2011.
Jeg fik den store sten hjem og har nu siddet og kigget på den. Og er ikke helt sikker. Er den menneskeskabt eller er formen tilfældig? Jeg syntes at specielt enden ser ud til at være afrundet af menneskehånd. Samt den ene side virker også tilhugget.
Hvis den er menneskeskabt, hvad har den så været brugt til?
Grovpartering af større byttedyr?
Udhulning af træstammer?
Vægten af stenen er lige knap 3kg.
Længde 21 cm
Bredde ved "æggen" 14,5 cm
Bredde bagtil 5 cm
Bredeste sted på siden 8 cm
På forhånd tak!
Og tak for din meget fine hjemmeside!
Bedste hilsner
Jan
Svar:
Til
I dag kl. 23:05
Stenen/håndøksen som du kalder den er nok ikke så mystisk endda! - at begge sten kom op fra samme kontekst ( fundsammenhæng) gir et lille praj i den rigtige retning:
Begge økserne der flankerer stenen er nemlig begge to tidlige tragtbæger kultur ca 3800 - 3500 fvt, tyndnakkede økser, økserne blev ikke kun lavet af flint men blev fra tid til anden fremstillet i samme type i det noget sejere bjergart/ granit/gnejs mm, - jeg tror du sandsynligvis har fundet en "planke", - et rå emne, her til en bjergarts økse, der endnu ikke er knust i facon - den spidse ende på image 4 er sandsynligvis brugt til støder/knuser for korn/farve,krydderi eller lignende at dømme udfra udseendet, fordi råemnet ikke er blevet brugt til økse aligevel, den slags genbrug eller multi brug om du vil eksisterer der en del af, bla knækkede økser er tit omhuggede til andre funktioner, kiler, knusere ell lign.
emilie@hotmail.com //
Hej Kjeld!
Jeg er en ung pige på 18 år, der er meget interesseret i arkæologi, og drømmer om at finde mine egne levn fra fortiden. Problemet er bare at jeg ikke aner hvor jeg skal kigge! Nypløjede marker var min første tanke, men er der andre steder og "tidspunkter" på året hvor det er godt at lede?
Tusind tak fordi du deler din smukke samling med offentligheden!
Mvh Emilie Kjærsgaard
Hej Emilie, og tak for de pæne ord ;) jeg har svaret dig på mail
Mvh Kjeld
hebsgaard69@gmail.com // www.larshebs.dk
Flot side - god info. Går selv med detektor og finder fra tid til anden også lidt flint. Senest en stavdolk som jeg nu har skænket til Holstebro Museum. De havde vist kun én mere af slagsen.
Tak for kigget.
Hej Lars, tak for roserne! ædelt af dig at gi dolken til museet ;) - et lille øv i den sammenhæng - desværre viser erfaringen at de fleste sten oldsager der indleveres frivilligt (ikke Danefæ) til museer godt nok registreres men siden frister en kummerlig tilværelse i et støvet arkiv for kun at komme frem i dagens lys når interesserede studenter der iøvrigt også bliver færre og færre af på grund af lav prestige i Dansk stenalder og nedskæringer, skal nær studere emnerne - den almindelige befolkning ser ikke mere til oldsagen - netop derfor jeg har valgt at vise nogle af de mere spændende ting her på siden så alle, høj som lav, kan få del i både billeder og historier ;) mvh! og tak for din interesse for min side, Kjeld
Skagbaek@icloud.com //
Det er en super flot og brugbar side du har. Den er lagt under mit favorit sted og bliver besøgt tit. Jeg har rigtig meget at lære endnu om flint og så er det rart at have side hvor jeg lige kan læse lidt. Jeg nyder at gå på marker, så der dukker nok mere op. Det er kunne være sjovt hvis jeg kunne være med til at få lidt historie, frem af mulden.
Tusind tak for din hjælp og kvalificerede svar til identificering af flint.
//
Hej preben, og tak for din henvendelse,
Meget gerne,
Jeg har sendt dig en mail med lidt information, vi kan skrives ved på mailen.
Mvh Kjeld
tfhyr@gmail.com //
Først, stor ros for din fine hjemmeside.
Jeg er kommet i besidelse af en lille men ganske fin samling af div.stenalderredskaber bla. stridsøkser,dolke,mejsler,flindtøkser og andre små ting.
Ville du evt.være behjælplig med at gøre mig klogere på hvad det er jeg har fået ?
Venlig hilsen.
Preben
// hoteller-odense.eu
Vil gerne rose dig for din hjemmeside, synes den er rigtig god
// madudafhusetfyn.wordpress.com
Sikke en fin og informativ hjemmeside. Tak for kigget