Oldsager - Flint og sten fra danmarks oldtid - Fiskeri og fossiler ------ Kjeld Larsen`s Hjemmeside.
 
Emilie Kjærsgaard // 30.09.15
emilie@hotmail.com //

Hej Kjeld!

Jeg er en ung pige på 18 år, der er meget interesseret i arkæologi, og drømmer om at finde mine egne levn fra fortiden. Problemet er bare at jeg ikke aner hvor jeg skal kigge! Nypløjede marker var min første tanke, men er der andre steder og "tidspunkter" på året hvor det er godt at lede?

Tusind tak fordi du deler din smukke samling med offentligheden!

Mvh Emilie Kjærsgaard


Hej Emilie, og tak for de pæne ord ;) jeg har svaret dig på mail

Mvh Kjeld
Lars Hebsgaard // 10.09.14
hebsgaard69@gmail.com // www.larshebs.dk

Flot side - god info. Går selv med detektor og finder fra tid til anden også lidt flint. Senest en stavdolk som jeg nu har skænket til Holstebro Museum. De havde vist kun én mere af slagsen.
Tak for kigget.

Hej Lars, tak for roserne! ædelt af dig at gi dolken til museet ;) - et lille øv i den sammenhæng - desværre viser erfaringen at de fleste sten oldsager der indleveres frivilligt (ikke Danefæ) til museer godt nok registreres men siden frister en kummerlig tilværelse i et støvet arkiv for kun at komme frem i dagens lys når interesserede studenter der iøvrigt også bliver færre og færre af på grund af lav prestige i Dansk stenalder og nedskæringer, skal nær studere emnerne - den almindelige befolkning ser ikke mere til oldsagen - netop derfor jeg har valgt at vise nogle af de mere spændende ting her på siden så alle, høj som lav, kan få del i både billeder og historier ;) mvh! og tak for din interesse for min side, Kjeld
Tommy Skagbæk // 12.04.14
Skagbaek@icloud.com //

Det er en super flot og brugbar side du har. Den er lagt under mit favorit sted og bliver besøgt tit. Jeg har rigtig meget at lære endnu om flint og så er det rart at have side hvor jeg lige kan læse lidt. Jeg nyder at gå på marker, så der dukker nok mere op. Det er kunne være sjovt hvis jeg kunne være med til at få lidt historie, frem af mulden.

Tusind tak for din hjælp og kvalificerede svar til identificering af flint.
Kjeld Larsen // 21.08.13
//

Hej preben, og tak for din henvendelse,

Meget gerne,
Jeg har sendt dig en mail med lidt information, vi kan skrives ved på mailen.

Mvh Kjeld
preben rasmussen // 21.08.13
tfhyr@gmail.com //

Først, stor ros for din fine hjemmeside.
Jeg er kommet i besidelse af en lille men ganske fin samling af div.stenalderredskaber bla. stridsøkser,dolke,mejsler,flindtøkser og andre små ting.
Ville du evt.være behjælplig med at gøre mig klogere på hvad det er jeg har fået ?
Venlig hilsen.
Preben
Peter // 09.01.13
// hoteller-odense.eu

Vil gerne rose dig for din hjemmeside, synes den er rigtig god
Kokken // 12.06.12
// madudafhusetfyn.wordpress.com

Sikke en fin og informativ hjemmeside. Tak for kigget
Tak for roserne ;)

Altid dejligt med en tilbagemelding, håber jo på at få nysgerrigheden for fortiden tilbage i folks bevisthed!
med lidt om end sparsomme så ihvertfald underholdene oplysninger om de fjerne generationer. ;-)
Mvh Kjeld.   ( 9/1 2013)

 
Niels Nymann // 02.12.09
nielsnymann@hotmail.com

Hej Kjeld! var lige forbi og kigge din hjemmeside - meget indbydende og overskuelig. Og farverne kan jeg godt lí - de signalerer seriøsitet. Endnu en gang tak for vores (ved postvæsenets hjælp) specielle handel.
Eva Larsen // 01.09.09
eva42chr@yahoo.dk // evalarsen09

Det er godt nok en flotter hjemmeside du har fået banket ned der ;-)

Keep up the good work !
 
Jesper Andersen // 18.04.10

Hej Kjeld
Tusind tak for din Info .
det er rart at høre at du er opdat,, med dine fund
..mit motto er jo
En Samler er en der hele tiden søger
nye oplysninger om sine fund samt at førøge dem

God SOMMER

MVH J.Andersen N.K.D
Mark L. (Sælger, Mejsel 25/3 2013)

Flot og spændende hjemmeside du har der! Specielt din dag oppe ved Gørløse. Nu er jeg selv opvokset i Nordsjælland området, nemlig Frederiksværk. Det er faktisk der mejslen er fra. Oppe i Asserbo området. Misunder dig for at stå med et så gammelt stykke i hænderne, må være utroligt! Bare det at side og læse det, sider jeg og forestiller mig tiden dengang og hele situationen hvor spyddet blev kastet afsted. Det utroligt så mange år det bare har ligget der, mens hele verden er blevet en helt anden.. Tak for en god historie, jeg vil smutte i seng! :)
( Mark beholdt mejslet ;) )
Sune Jensen <svestij@gmail.com>
Til:
k_maclarsen@yahoo.dk
 
lør. 13. nov. kl. 01.35 (2021)
Hej
Tak for at du deler/værner din fantastiske viden og samling på hjemmesiden, det må være et kæmpe arbejde og jeg har dyb respekt for din passion 
 
Summarum 
 
Jeg har 1 halv flint økse liggende,
Som jeg gerne vil donere til dig som tak
 
 min oldefar fandt den for snart 100år siden da han arbejdede som karl på en gård nær Kalundborg(søby/strøby),syntes jeg det hed
og du måske har den anden halvdel i din samling ? Ja hvem ved
 
Mvh sune Vesti jensen 
Kjeld Larsen <k_maclarsen@yahoo.dk>
Til:
Sune Jensen
 
lør. 13. nov. kl. 13.09
 
Hej Sune - og tak for rosende omtale ;)
 
Ja det er ikke svært at skrive passioneret når man som jeg er vokset op med interessen, bla også i nærheden af din Oldefars fund! - Røsnæs ( v Kalundborg) hvor min familie har haft sommerhus siden 1966 ( jeg har lige overtaget det) et område der emmer af historie og! - stenalder!
 
Jeg deler min viden ( og glæde) for at mangfoldiggøre vores - faktisk - ret spændende fortid og ikke mindst de spændende levn og historier med omverdenen - en sten/ting uden historie er bare - en ting! historien bringer også vores samtid til live.
 
Jeg takker for din ædle tanke og vil da hellere end gerne modtage! - dog synes jeg at et fund bør blive i familien! hvis der er mulighed for det! - og historien skal deles og føres videre! - 
 
Du får lige "lidt" data på din oldefars fund:
 
Det er det forreste stykke ( et fragment) af en tyndnakket firsiddet økse fra den tidlige bondestenalder ( neolitisk stenalder) vores bondestenalder - og har sandsynligvis afstedkommet en del eder og forbandelser fra fyren der svang øksen i den tidlige tragtbægerkultur som perioden er benævnt i lekturen - for dit øksehoved har det man populært kalder et hængsel brud/knæk - der kendetegner brud opstået ved et kraftigt slag altså under udførsel af træ fældning! - så på en måde er små stykkerne bedre fortællere end de "perfekte" stykker - personligt ville jeg overveje at beholde stykket specielt når det er nedarvet og! - du har historien!
 
Med dette hvis du stadig vil skille dig af med økse fragmentet er jeg, villig aftager - det rummer en god historie for mig! i hvert fald!
 
Du må meget gerne sende det til:
 
Kjeld Larsen, Broloftet 10, 3140, Ålsgårde - ( jeg skal nok bekoste porto ;) ) 
 
Med de bedste hilsner og rigtig god weekend herfra - Kjeld.
 

Forum - kommentarer og indlæg

Har du spørgsmål eller evt kommentarer til nogen af tingene her på siden, eller bare spørgsmål generelt om sten/stenalder er du velkommen til at skrive her på siden eller sende evt spørgsmål direkte til min mail k_maclarsen@yahoo.dk 

( OBS!: undgå externe links eller reklamer i indlæggende) 
Translate :
Skriv en dato
Overskrift
Skriv en tekst her
02.07.2017
Råemne/planke bjergarts økse

jan tarnowski <jantarnowski@yahoo.dk>

 

Hej Keld
 


 

Jeg har tidligere sendt dig et par mails angående et markfund på Langeland og et par andre flinte fund fra kræmmermarkeder.
 


 

Nu har jeg endnu engang brug for din ekspertise:-)
 


 

Jeg kom forbi et marked ved Kongens Nytorv igår med min datter. Her var der en bod hvor der på et bord lå to sten. Den ene var tydligt en flintøkse af normal størrelse ca 15-18 cm. Mens den anden sten så meget voldsom ud. Grov i overfladen, massiv men havde formen til at kunne være en slags "dobbelt" Håndøkse.
 

Ejeren fortalte mig at han havde fået begge økser af en landmand fra Næstved. Denne landmand havde pløjet sin mark da begge sten pludselig kom frem fra markens dybere lag. Fundet er fra 2010-2011.
 


 

Jeg fik den store sten hjem og har nu siddet og kigget på den. Og er ikke helt sikker. Er den menneskeskabt eller er formen tilfældig? Jeg syntes at specielt enden ser ud til at være afrundet af menneskehånd. Samt den ene side virker også tilhugget.
 


 

Hvis den er menneskeskabt, hvad har den så været brugt til? 
 

Grovpartering af større byttedyr? 
 

Udhulning af træstammer?
 


 

Vægten af stenen er lige knap 3kg.
 

Længde 21 cm
 

Bredde ved "æggen" 14,5 cm
 

Bredde bagtil 5 cm
 

Bredeste sted på siden 8 cm
 


 

På forhånd tak! 
 

Og tak for din meget fine hjemmeside!
 


 

Bedste hilsner
 

Jan

Svar: 


 

Til

I dag kl. 23:05

Hej Jan,


 

Tak for de pæne ord!


 

Stenen/håndøksen som du kalder den er nok ikke så mystisk endda! - at begge sten kom op fra samme kontekst ( fundsammenhæng) gir et lille praj i den rigtige retning:


 

Begge økserne der flankerer stenen er nemlig begge to tidlige tragtbæger kultur ca 3800 - 3500 fvt, tyndnakkede økser, økserne blev ikke kun lavet af flint men blev fra tid til anden fremstillet i samme type i  det noget sejere bjergart/ granit/gnejs mm, - jeg tror du sandsynligvis har fundet en "planke", - et rå emne, her til en bjergarts økse, der endnu ikke er knust i facon - den spidse ende på image 4  er sandsynligvis brugt til støder/knuser for korn/farve,krydderi eller lignende at dømme udfra udseendet, fordi råemnet ikke er blevet brugt til økse aligevel, den slags genbrug eller multi brug om du vil eksisterer der en del af,  bla knækkede økser er tit omhuggede til andre funktioner, kiler, knusere ell lign.


 

Tillykke med de spændende nyerhvervelser ;)


Mvh Kjeld.

29/8 2015

Til k_maclarsen@yahoo.dk
I dag kl. 7:03 PM

Hej Kjeld
Fandt denne sten som 19 årige (53 idag) på en roemark, har lige genfundet den i mine gemmer og er nysgerrig for at vide hvad den har været brugt til og ca hvornår. Har søgt på nettet og faldt over din hjemmeside.......
Kan du hjælpe mig?
Mvh
Bjarne Lange
9500 Hobro


Svar,
Kjeld Larsen
Til Bjarne Lange
I dag kl. 8:57 PM
Hej Bjarne,

Det kan jeg da helt bestemt, den er fremstillet af bjergart, granit, gnejs, bassalt eller lign, alt afhængig af størrelsen har den enten været brugt som hammer i værktøjs produktion (finere flint hugning) eller i stor størrelse som strids kølle, den har været fæstet til et skæfte med plantefibre eller i et spaltet træ håndtag, de eksemplarer jeg har har alle sammen tydelige slagmærker i for og bag ende - så de har ikke som nogen måske vil hævde været brugt som net synk dertil er de for bearbejdet og symetriske ( ingen grund til alt det arbejde for en sten der kun skal fungere som vægt) - andre sten er også fundet med furer indhugget dog uden bearbejdning og gerne almindelige sten har været brugt helt op til vores dage som netop netsynk til fiske net.

Så det du har er en stridskølle eller hammer og de kan med sikkerhed dateres til Enkeltgravs kulturen ca 2800 - 2500 fkr i den Danske bondestenalder.

Tillykke med det flotte fund ;)

Mvh Kjeld



Svar,
Bjarne Lange
Til Kjeld Larsen
I dag kl. 9:26 PM

Hej Keld
Tusind tak for dit flotte svar, troede faktisk at den var brugt til net. Kan godt se den har noget der ligner slag mærker i begge ender.
Er noget overrasket over den er så gammel........☺
Mvh
Bjarne


 
 
 
Tomas Dissing  30/6 2014

Hej Kjeld
 
Tak for dit hurtige svar.
 
Det var interessant... vi vil starte med at få fundet registreret. "Det lokale museum" - kan du give et hint til hvordan man finder det rigtige. Som du nok kan fornemme har vi ikke en pind forstand på sådan noget :-) Kan man måske gøre noget online.
 
Tak for dit tilbud, det kan være vi vender tilbage hvis vi ikke vil beholde den.
PS Også tak for en god hjemmeside med en forklaringsform der appellerer til os "dødelige" 
 
Mvh
Tomas & Emilie (min datter)

carsten thomsen himmelrummet // 23.05.10
kontakt@himmelrummet.dk // www.himmelrummet.dk

Hej Keld
Så har jeg lige været inde på din hjemmeside og kigge.
Det ser jo spændende ud ...
Tak for snakken i Holte - vi tales ved og du er også velkommen i Snekkersten, hvis du vil kigge på oldsager.
Hej Carsten
The Highlanders // 12.05.10
thehighlanders@post.cybercity.dk // www.thehighlanders.dk

Hello Mr McLarsen
Good to hear from you again,it`been a while.
Of course if we are area of Helsingør we will let you know, it would be nice to see you again.
Cool homepage.
Slainte
Allan & Donnie


stor indsigt i stenalderen.
Ernst Jørgen Danielsen
Til Mig
I dag kl. 6:29 PM ( 8/4 2014 )
Hej
 
Kjeld
 
Jeg har se på din hjemme side, dine mange fund og flot ser det ud.
 
Dine kommentarer til fundene vidner om stor indsigt i stenalderen og det er dejligt at du direkte deler med os andre.
 
Er man interesseret i stenalderen er man også interesseret i naturen, det hænger sådan lidt sammen og det at fange en fisk kan jo nærmest kaldes en bifangst.
 
 
Jeg selv har interesse i ældre stenalder, fra Ærtebølle til menneskets oprindelse.
 
(og lidt fiskeri).
 
 
Hilsen
 
Ernst
 
2750


 
Nikolai // 18.07.22
nikolai.nielsen91@gmail.com //

Hej

Har sendt dig en mail med billede


Fandt den her i en skov i Nordsjælland og tænker at det kunne være fra en økse, er det noget du kan bekræfte eller har du en ide om det er menneskabt eller bare formet af naturen? Specielt hullet og formen på stenen gør at jeg tænker at den er menneskeskabt.

Mvh Nikolai
Andreas Moeskjær // 31.01.21
andreasaalund@hotmail.com //

Hvad gør man hvis man tror man har fundet en pilespids fra stenalderen?

Hej Andreas - (jeg har også besvaret din mail) kontakt dit lokal museum, de er altid interesseret i nye fund ( de kan sætte andre fund i sammenhæng) - spidsen får du efter al sandsynlighed lov til at beholde - enkle flint redskaber, mindre enkle stenøkser og stenredskaber er generelt ikke danefæ! - med undtagelse af hvis flere enkelt stykker er fundet sammen ( depot fund ) depot fund er altid Danefæ - er du i tvivel så kontakt museet!. ;)
Mvh og god aften herfra - Kjeld
Tommy Jensen // 27.04.15
onezommy@gmail.com //

Hej Kjeld.
Tusind tak fordi du fortalte mig lidt om min ca. 6000 år gamle grønstenssøkse.
Jeg forstår slet ikke værdien i, at fund fra vores oldtid skal gemmes bort i kasser på danske museer. Det formidler ikke et hak, og noget af det må være længere væk fra et gensyn end da det befandt sig i den danske muld, men når du viser dine og andres oldsager frem - her på siden - sender det viden om vores fortid ud til en bred skare i ind og udland.
Vil følge din hjemmeside i fremtiden og så ønsker jeg, at du må få flere gode fund frem i lyset.

/Tommy J.

Hej Tommy,

og tak for den rosende omtale ;) det er altid min uforbeholdne fornøjelse at kunne berige og bidrage til forståelse og glæde andre med en bid af min op samlede viden om de - i min verden - facinerende og fortællende sten værktøjer ;)

Mvh Kjeld.
Jeanette L. // 27.02.15
//

Hej Kjeld,

Super fin og informativ hjemmeside!
For nogle dage siden sendte jeg en email til din yahoo-mail angående en mulig hånd stenøkse, som min søn havde fundet. Jeg vil bare om du har modtaget den?

Venlig hilsen
Jeanette L.

Hej Jeanette tak for roserne!, joo du skulle ha modtaget en mail for et par dage siden med svaret? - jeg sender den lige til dig igen.( jeg har lagt svaret her også)

God weekend mvh Kjeld

- Kopi af mail- :
Hej Jeanette,

hvor dejligt at høre, vi er nogle stykker der aldrig fik nok af at rode i jorden som børn ;) den glæde ligger heldigvis dybt i rygraden hos os - skattejagten ! indianer jones blodet flyder i vores årer ;)

"Øksen" eller afstøbningen af en talasionedes grave gang som det faktisk er, talasionedes er en forhistorisk orme dyr der gravede gange i kridtet for mere end 50 mil år siden, grave gangene blev siden fyldt af nedsivende skeletdele fra mikriskobiske kisel alger der aflejrede sig i hulrum i kridtet, kisel er hoved bestandelen i det vi kender som flint idag.

"afstøbningerne" giver jævnligt stof til eftertanke da figurene ( flint afstøbningerne) har de mest fantastiske former bla pladeflint som sønnens økse nok desværre er, overfladen ser meget uberørt ud, det hvide kridt lag er slidt af af tidens tand men de grove småstens aflejringer der stritter ud fra overfladen indikerer en ubrudt "kortex" ( original overflade)
jeg kan godt følge dit gæt på strand rullet men overfladen ser ikke ud som bearbejdet rullet flint.

om stenen så har været brugt i rå tilstand som knuser/morter er ikke til at sige men bearbejdet håndøkse er det nok desværre ikke.

så du må nok overbringe en "muligvis" brugt sten til sønnen :( - han er på den helt rigtige kurs så det varer nok ikke længe før noget endnu bedre ( og sikre) dukker op ! det vrimler med vandrullede lidt sikre stenalder affald på de fleste Danske kyster og marker og ingen kender dagen eller jord knolden hvor den flotteste sten økse ligger og gemmer sig!

Beklager jeg må lysse slukke - håber stadig lyset brænder for der er virkelig stof til eftertanke og mange timers historie i jagten og historie granskningen! en tur på bibloteket er altid underholdene ;)

en rigtig God dag og en fortsat god jagt til jer begge to!

Mvh Kjeld Larsen.

Jeanette Lylloff 02-03 2015 kl. 3:41 PM
Hej Kjeld,

Mange tak for dit svar! Omend lidt lyseslukkende - for det er jo fantastisk at finde noget fra fortiden, som andre mennesker har brugt, et lille tidshul :)

Når det er sagt, så fik vi nu meget ud af det. Vi fik talt meget om stenøkser, danefæ til guldhornene og det endte også med et besøg på Nationalmuseet denne søndag, hvor vi fik bedre syn for sagen. Og at stenen er et resultat af et ormehul og døde mikroorganismer for 50 mio. år siden faldt nu også i god jord. Så endnu engang tak for dit uddybende svar :)
Vi har besluttet os for at anskaffe os en metaldetektor og komme ud og kigge på markerne inden så længe. Så håber vi at finde nogle "rigtige" oldtids/middelalder rester. Om ikke andet får vi i hvert fald hygget sammen.

God dag herfra.

Bedste hilsner
Gustav og Jeanette


Calvet cyril // 29.05.13
c.calvet@live.fr // Thanks

Thank you for your website!
I am passionate about the Danish Neolithic.
I also owns a small collection in France.
Hope to hear from you.

My website :
http://prehistoirepierresdememoire.over-blog.com/
Martin // 14.03.13
hafniensis@gmail.com //

Hej! Fin hjemmeside - men kan du ikke forklare mit hvad denne sætning betyder?? " Kalundborg med en viril
Discus i asendanten så farten og mobiliteten var ikke i top,"

Hvad er en viril Discus i asendanten? Hvis jeg skal gætte lidt...så er det solen der står op, men hvis dur kører vestpå (vest-sjælland) så står solen da op bag dig, og det burde da ikke tilskynde dig til at køre langsomt... eller hür? :-)

Venligst Martin, København

Hej Martin - ;-) det var en ny version lyder lidt sjovere end den "rigtige" - jeg var på tidspunktet ramt af en ualmindelig ondsindet diskusprolaps i lænden der satte min mobilitet hårdt på prøve så discus er i dette sammenhæng ikke solen ;)
og viril --- den gjorde ustandselig opmærksom på egen tilstedeværelse! og var meget tilstedeværende, solen skinnede fra en næsten skyfri himmel ikke et ondt ord om den ;)

Håber det hjalp på forståelsen af mine til tider lidt kryptiske måde at angribe det skrevne på ;)

Mvh og tak for din kommentar

Men en sjov hypotese ;) Kjeld.
Thomas B // 01.03.13
th_bruun@hotmail.com //

Hej Kjeld. Din fine hjemmeside afspejler godt din begejstring for oldtiden -flinttiden. At eje et smukt stykke derfra er spændende. Blot har jeg den anke, at storsamlere i det lange løb dræner landet for oldsager. Der hvor det før var rimeligt almindeligt, at man på landet havde en oldsag, er det mit indtryk, at de forsvinder fra vinduekarmene og i samlerens skuffe. Så hvor du mener det historiske vingesus burde ramme den brede og stressede befolkning, ungdommen i særdeleshed, høres suset nu næppe hørbart mere. Hellere et sjovt stykke fra oldtiden i hånden end ti i samlerens skuffe!

Mvh. Thomas Bruun, lærer
01-03 - 2013

Hej Thomas,

Jeg gir dig så evigt ret! for mange af de virkelig flotte og unikke sager forsvinder helt ud af cirkulation når din målgrubbe "storsamlere" (uha ;) ) gemmer tingene væk fra offentligheden i skuffer og skabe!

du burde måske netop som lærer  kunne se målet  med at formidle viden videre til den unge generation og ikke kun sigte efter de "glubske" storsamlere der iøvrigt mange gange er eksperter inden for deres specielle samler område og iøvrigt velvilligt pøser ud af deres viden.

netop derfor jeg viser både de flotte sager og genfortæller  de sjove historier der mange gange er tilknyttede til oldsagerne og som ellers forsvinder hos de samlere der mange gange desværre! er mere intereseret i genstanden end historien og netop krampagtigt gemmer alt for omverdnen og glemmer baggrund og historien bag ved genstandene.

Den bitre sandhed er desværre som jeg skriver at "morfars" oldsager" ligger og sygner hen på lofter og udhuse fordi historierne er glemt og ligger hengemt støvet og begravet som den slægtning der i sit liv fandt dem! ingen ofrer mere interesse for de nu døde sten, skærver og potteskår som de nu er reduceret til at være og her er det vores fortravlede hverdag spiller ind - vi har ikke tiden til samvær og fordybelse i fortid/historie nu som vi havde tidligere.

Mange af stykkerne i min samling er fundet skubbet af vejen i støvede loppemarkeder og lade bygninger og overtaget fra taknemmelige arvinge der er taknemmelige for at oldsagerne finder vej til personer der sætter pris på dem.

Summa sumarum = jeg ser mere mig selv som formidler end samler og er glad for hver eneste kommentar jeg modtager om emnet , det skaber nemlig diskution interesse og tanker! omkring de kære fortids minder og  jeg har opnået at få et lille hul igennem til omverdnen om vores fortid ;)

Tak for din kommentar og interesse for min side Mvh Kjeld.

Email : k_maclarsen@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net