Oldsager - Flint og sten fra danmarks oldtid - Fiskeri og fossiler ------ Kjeld Larsen`s Hjemmeside.
 

Håndøkse Asnæs Aug 2010

Fundet på en nypløjet mark på Asnæs, sku til at smide den fra mig igen men syns der var noget ved formen! så den kom med hjem - efter afvaskning med den obligatoriske bløde svamp, dukkede konturene frem og (for det trænede øje) tydelige afhugning/brudflader se fig 1 +2 +3 her var tale om et bevidst formet stykke - spidsen af øksen er tydelig knækket - fremstår som grov brudflade parallelt med spidsen se fig 4 + 5 , stenen er Gnejs/bjergart med en mørkbrun overflade patina der kun er brudt et par steder af ploven udfra dette må det konstateres at alle knusninger/afhugninger er datidige og udfra grovheden i udførslen et meget tidligt stykke.

Nu kommer den underholdene part! : pga af de i Danmark så problematiske ismassers knusende hærgen over landet igennem skiftene istider er der for løsfundne stykker som dette kun typologien at bedømme datering og brug udfra :

så lad os starte! formen er Lanceolate (lancet formet) flersidig,type ficron udfra den primitive udførsel, (ref Bordes the old stonage 1961 / Debenath & Dibble- Paleolithic typology volume one lower and middle paleolithic of Europe )

så en løselig datering 500.000 - 800.000 fKr! er ikke helt hen i vejret det vil sige at øksen sku være fremstillet og brugt af Homo Erectus en fjern forfæder til os , der på det tidspunkt så må ha været på visit på vores breddegrader .

men igen kan desværre kun blive en tungt vejende teori pga af stykkets status som enkelt fund uden dokumenteret for tilfælde eller sikre boplads fund på Dansk Grund
men stof til eftertanke !

 
Skriv en tekst her
Fig 5
Email : k_maclarsen@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net