Bondestenalderens slebne stenøkser ( 4000 - 1800 fKr neolitisk stenalder).
Tragtbægerkultur/ Dolketid, først størst, sidst og mindst, tyndnakkede og en enkelt tyknakket økse, 6 - 34 cm
Tyndnakkede økser,, flint og bjergart/ basalt.
De store slebne tyndnakkede Stenøkser / slebne stenøkser generelt, er om noget, synonym med Stenaldereren i Danmark i de flestes opfattelses univers, på trods af at de "kun" representerer et tidsmæssigt mikroskopisk hjørne af den samlede Danske stenalder, (ca 2200 år)
Så efter et par opfordringer, viser jeg her et udpluk fra samlingen, af de slebne sten økser fra Bondestenalderen (neolitisk stenalder) 4000 - 1800 fKr.
Da jorbruget for alvor vandt indpas og behovet for effektive redskaber til træfældning og tilvirkning af tømmer til huse, stalde og hegn voksede, satte udviklingen af de svære slebne skovnings økser "offerøkser" som de ofte tituleres for alvor ind i starten af tragtbæger kulturen ( ca 4000 fKr)
De tidligeste tyndnakkede typer er herhjemme fundet i længder på mere end 46 cm ( rekorden blev tangeret her i 2016, hvor Danmarks længste økse blev fundet 50,5 cm lang) og i flere tilfælde i samlede depot fund med flere af disse prægtige redskaber hvis størrelse har fået mange til at betvivle deres praktiske formåen.
Dog er det bevist at selv udsøgte slebne pragt stykker indgik i det daglige arbejde og blev genopslebet til der mange gange ikke var meget mere end skær og et par cm tilbage af øksen.
Siden blev de store svære tyndnakkede økser udskiftet med de noget mindre men bedre og kraftigere tyknakkede økser, der forblev i brug i flere forskellige typer stenalderen igennem.
Enkeltgravs folkets ( 2800 - 2200 fKr) lidt grove udgaver af de tyknakkede økser kendes let på deres lidt grove udformning og er mange gange kun slebet på og omkring skæret og står i skærende kontrast til den samme kulturs pragt stridsøkser i bjergarter der har givet kulturens folk tilnavnet "stridsøkse folket".
Dolktiden (2300 - 1800 fKr) bar foruden tidens pragt dolke også præg af en hel del special små økser i mange forskellige udformninger i høj kvalitet.
Økserne på siden her, er for de flestes vedkommende fund fra midt og nord Jylland.
(Mere tekst og billeder følger - 09-02-2013)